От две години порталът Verivox изготвя айфон индекс - любопитно проучване,

...
От две години порталът Verivox изготвя айфон индекс - любопитно проучване,
Коментари Харесай

Българинът работи 41 дни за новия айфон, германецът - само осем

От две години порталът Verivox изготвя " айфон показател " - любопитно изследване, което демонстрира какъв брой междинни дневни надници и надлежно какъв брой дни труд са нужни в една или друга страна за покупката на най-новия модел айфон. Разликите се оказват много съществени - от 3 до 85 дни, като най-дълго би трябвало да работи за придобивката за междинния молдованец, а българите изненадващо  се класираме някъде по средата.  

В настоящето изследване изчисленията са правени за iPhone 12 с 64 гигабайта памет.  Взима се поради междинната брутна заплата в съответната страна и се пресмята какъв брой дни работа са нужни за покупката на въпросния смарт телефон.  Цените на апаратите на Apple не се разграничават изключително в обособените страни и по тази причина айфонът е доста подобаващ като база за съпоставяне на покупателната дарба в другите страни, изясняват от Verivox.  

И ето какви са резултатите:

Средностатистическият германец би трябвало да работи осем дни, с цел да си купи телефона, а елементарен жител на Молдова - цели 85 дни. За България времето е 41 дни, за Турция е 36, за Румъния е единствено 24, а за Гърция още по-кратко - 20. Братята македонци обаче би трябвало да се трудят крепко за такава облага - цели 76 дни. В богатия Лихтенщайн заплатите са такива, че са задоволителни единствено 3 дни труд.

Проучването на Verivox дава и друга любопитна информация -  айфоните постоянно се оказват и номинално по-скъпи в по-бедните страни. Например в Германия iPhone 12 коства към 900 евро, докато в Гърция и Унгария цената му надвишава 950 евро, а  в Северна Македония отива и над 1000 евро. Авторите на проучването показват, че ценовите вариации се дължат на другите налози и такси. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР